środa, 11 sierpnia 2021

Grillowany łosoś w sosie teriyaki

 

Co powiecie na obiad w stylu orientalnym? Będzie to grillowany łosoś w sosie teriyaki. Ale to nie wszystko! Jeszcze makaron smażony z warzywami. Pycha! Delikatna ryba oblepiona słodko-kwaśnym sosem, to strzał w dziesiątkę.
A makaron z chrupiącymi warzywami dopełniają danie. Jeśli lubicie takie smaki, polecam, zapiszcie sobie przepis.

*Taki makaron świetnie sprawdzi się też jako samodzielne danie, dodajcie do niego więcej warzyw.

Składniki:

  • 300g łososia (filet)
  • 1 opakowanie gotowego sosu sticky teriyaki (u mnie @bluedragon_polska)
  • 100g makaronu jajecznego bez gotowania (lub sojowego, ryżowego)
  • 200g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 brokuł
  • pół pęczka cebuli dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki imbiru, szczypta chilli, sól, pieprz, sezam

Przygotowanie: 

Łososia pokrój na kawałki i zamarynuj w sosie teriyaki. Odstaw do lodówki na min. godzinę.

Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry, paprykę w paski, dymkę posiekaj drobno, a brokuła podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę z solą i wrzuć brokuła na 2-3 min. Odcedź. W głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulkę, posiekany czosnek i paprykę. Po chwili, gdy warzywa zaczną aromatycznie pachnieć, dodaj pieczarki. Smaż kilka minut, aż większość wody odparuje. Dodaj brokuła. Po ok. 5 min. wlej sos sojowy, miód, dodaj imbir, chilli i sezam. Gotuj i spróbuj czy nie trzeba dodać soli lub pieprzu.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a gdy będzie gotowy, dodaj go na patelnię, razem z 1/2 szklanki wody. Gdy warzywa zmiękną, ale nie będą jeszcze rozgotowane, zdejmij danie z ognia.

Łososia wrzuć na rozgrzany ruszt (lub patelnię grillową) i smaż ok. 5 minut z każdej strony. Posyp sezamem, a makaron świeżym szczypiorkiem. 



 

2 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter